ESCOLTA-HO
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ
Mira AQUÍ el reportatge de Cugat Mèdia 'El sol, l'energia santcugatenca'.
Rehabilitar edificis per contaminar menys
El regidor del PSC, José María Gallardo, ha posat el públic en context explicant que la nova directiva europea d'eficiència energètica dels edificis vol reduir en un 55% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030. El socialista ha agraït l'entesa amb el govern i ha remarcat que Sant Cugat té un parc important d'habitatge amb certificació energètica poc sostenible.Atès que la UE vol que totes les llars comptin amb un qualificatiu energètic E el 2030, i de D el 2033, Gallardo s'emmiralla en aquest últim certificat per al pla de rehabilitació d'edificis municipals, sense oblidar un altre per als propietaris i comunitats de propietaris. Una línia que ha aplaudit el govern, a través del regidor d'Energia, Albert Salarich, que ha recordat que el govern espanyol té dos anys per aterrar la llei europea i ajudar a les comunitats i les ciutats a aplicar-la de la manera "més clara possible".
La moció també sol·licita a l'AMB ampliar l'assessorament de l'Oficina de Transició Energètica i demanar al govern espanyol la inclusió de la bonificació de l'IBI per als edificis rehabilitats energèticament. Els comuns consideren que accions com aquesta empoderen la ciutadania i la CUP, una actuació prioritària per lluitar contra la crisi climàtica. Ambdues formacions aposten per rehabilitar "sense deixar ningú enrere" i garantir que qui té menys recursos també té opció de contaminar menys.
Vox s'hi ha abstingut en considerar el text poc ambiciós, mentre que el PP s'hi ha sumat al·legant que la proposta contribueix a paliar la pobresa energètica i a ampliar el mercat laboral.
Comunitat energètiques
Segons defineix la Generalitat, les comunitats energètiques són una forma d'organitzar-se entre la ciutadania, les pimes i/o les administracions locals per decidir com produir, gestionar i utilitzar l'energia per beneficiar-se en col·lectivitat tant ambientalment com econòmica i social. La proposta dels comuns per impulsar més comunitats energètiques ha acceptat les esmenes de Junts i ERC per demanar al govern espanyol i a la Generalitat que garanteixin la implementació efectiva de les mateixes i per aprofitar la feina ja feta per l'actual Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques.Així, Sant Cugat estudiarà fer una prova pilot de comunitat energètica local de producció, consum, emmagatzematge i distribució d'energia renovable i, una vegada fet això, valorar la revisió de les ordenances municipals per promoure les comunitats energètiques. Segons el portaveu dels comuns, Ramon Gutiérrez, el seu partit vol posar a l'agenda aquestes actuacions perquè, per part del govern local, "el més calent és a l'aigüera".
Tret de Vox que s'hi ha abstingut, la resta de partits han valorat la proposta amb les esmenes del govern per empoderar la ciutadania (CUP), ser una iniciativa positiva amb esmenes enriquidores (PP) i per aprofitar el Pla contra l'Emergència Climàtica del govern tripartit (PSC).
Escolta el debat sobre la moció dels comuns AQUÍ
CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ
CONSULTA AQUÍ LES ESMENES DEL GOVERN (JUNTS I ERC)
José María Gallardo
És per tot això que els socialistes hem pactat una moció per fer de la nostra ciutat un lloc més eficient on no es malbaratin els recursos.
Ramon Gutiérrez
Necessitem impulsar més comunitats energètiques per plantar cara a la crisi climàtica. L'Ajuntament ho té en els seus objectius, però el més calent és a l'aigüera.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.