Cristina Paraira: 'No m'atreviria a dir que Sant Cugat està bruta, però hi ha sensació de deixadesa'

La tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic desgrana els grans projectes de les seves carteres


  • Comparteix:

El manteniment de la ciutat i la mobilitat estan entre les principals preocupacions dels santcugatencs, segons la darrera onada de l'Observatori Sociològic de l'Ajuntament. Ara aquestes responsabilitats recauen en la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, qui sobre la taula té el futur contracte de neteja viària i recollida de residus, així com el nou Pla de Mobilitat de la ciutat. En una entrevista a Cugat Mèdia, Paraira ha avançat que la licitació del contracte, el més quantiós de l'Ajuntament, està a punt i es portarà al ple de desembre. És l'inici de la tramitació per adjudicar un servei que portarà canvis com l'eliminació dels contenidors soterrats, la renovació de la maquinària i progressivament la implantació de contenidors que identificaran què genera cada ciutadà per aplicar-hi una taxa que fins ara no es cobra directament a Sant Cugat, però que el municipi està obligat a incorporar abans del 2025. Tot plegat en un context de sequera en què Paraira assegura que la ciutat està fent els deures i ja busca fórmules imaginatives per reaprofitar aquest recurs. Pel camí ha quedat la municipalització del servei d'abastament d'aigua, que és competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Paraira, que suma més de 20 anys com a càrrec electe, també detalla en quin punt es troba el nou Pla de Mobilitat.

No és la primera vegada que assumeix aquestes carteres. Ja ho va fer abans del tripartit. Ha canviat alguna cosa o és el mateix?
Mai és el mateix. Sí que hi ha una base, però les ciutats són vives i dinàmiques i els objectius poden variar. Ho afrontem com un nou repte, aprofitant l'experiència i el coneixement que tenim.

Fins ara, aquests àmbits estaven sota la gestió del PSC. El seu és un model diferent?
Hi ha temes com la neteja, d'enllumenat en què tots els partits volem tenir uns bons serveis. Els ciutadans el que volen és que aquests serveis funcionin i en això estem treballant. Sí que és cert que la majoria d'aquests serveis estan concessionats i és molt important tenir aquestes concessions al dia. 

Per tant, jo crec que cadascú amb el seu estil, però els principis bàsics crec que coincidim. 

Sobre la taula té projectes importants per a la ciutat. Comencem per la licitació del servei de recollida d'escombraries i neteja. En quin punt està?
Està molt avançat. L'objectiu del govern és que es pugui portar la licitació d'aquest contracte al ple de desembre. Ha estat una prioritat. Ens hi hem posat a acabar el que s'havia ja iniciat.

És un concurs complex, molt gran, el més gran en import de la ciutat. S'haurà de fer tota la tramitació i esperem que s'hi presentin totes les empreses del sector que pensen que ho poden fer bé. Tot i això, no ens hem d'enganyar, és un concurs que a vegades té al·legacions i això ho endarrereix. A més, hi ha implicada la compra de molta maquinària i, per tant, el canvi potser triguem una mica a veure'l. Però l'objectiu el tenim molt clar: una bona neteja dels carrers, amb la maquinària adient i amb un reforç, com per exemple per a l'època de la caiguda de fulles.

En el cas dels contenidors, està previst treure els contenidors soterrats. A més, la Unió Europea ens diu que hem d'augmentar la recollida selectiva i, per tant, hem de posar en marxa nous sistemes de recollida. 

Tot això és per complir amb els objectius sostenibles, però també donar un servei adequat.

Què canviarà en el servei que sigui visible per al ciutadà?
Primer, nous contenidors. Molts estan ja amortitzats, tenen més de 14 anys, i han de ser accessibles. A més, les bateries seran de les cinc fraccions per facilitar la proximitat amb el ciutadà.

També s'anirà treballant en la identificació del que deixem en els contenidors. És a dir, la Unió Europea ens indica que cada ciutadà ha de pagar a través d'una taxa pel que genera. Es farà de manera progressiva. En una primera fase es començarà a tancar els contenidors de rebuig i orgànica amb un sistema identificatiu. 

Al centre, s'eliminaran els contenidors soterrats i a diferents hores es col·locaran unes bateries de contenidors que després es retiraran. Quedaran els carrers lliures de contenidors.

En el cas dels contenidors amb identificació, com s'implantarà?
S'anirà provant i s'anirà pactant amb l'empresa adjudicatària. Pel que fa a la taxa, els municipis estem obligats a implantar-la abans del 2025 i ja anirem veient com s'ha de posar.

Sant Cugat és una ciutat bruta ara mateix?
No m'atreviria a dir que és una ciutat bruta, però des del nostre punt de vista hi ha molts elements que fan que hi hagi sensació de deixadesa. 

Per exemple, el no poder netejar amb aigua fa la sensació que alguns carrers estan pitjor que abans. També afecta el manteniment de les voreres o el mobiliari urbà. La suma de tot això fa que hi hagi aquesta sensació. 

Ara mateix el servei de neteja i recollida de residus s'està prestant obligatòria per part de l'empresa concessionària perquè no hi ha el nou concurs, està treballant amb una maquinària que està absolutament amortitzada, amb elements que no acaben de funcionar o que està preparada per treballar amb aigua i no es pot. 

És important no deixar arribar aquestes contractes a una situació de pròrroga forçosa. Això no ho vol ningú, però hi ha vegades que s'hi arriba. Nosaltres tenim molt clar que aquest contracte és vital. 

La ciutat també ha d'abordar un nou Pla de Mobilitat. El veurem aquest mandat?
Esperem que sí. En aquests moments, hem aprofitat un recurs que la Diputació ha posat al nostre abast i que ens ajuda en l'actualització del Pla de Mobilitat. S'ha començat a treballar tot just ara.

És un objectiu d'aquest mandat tot el tema de la mobilitat, fer una repensada que impliqui la revisió de les entrades i sortides, la mobilitat a peu i en bicicleta, millorar les connexions, el transport públic... És una revisió profunda. 

Hem fet coses, però ara ens hi posem a mirar com s'ha de fer aquesta planificació i aportar aquest zoom més global.

El traspàs de la gestió del transport públic també serà aquest mandat?
Ha de ser aquest mandat. És un tema complex, és un tema de competències. Per part dels tècnics de Mobilitat i dels Serveis Jurídics s'hi està treballant, però hi ha una altra administració implicada, l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Ja ens hem emplaçat per veure'ns a finals de mes amb un dels responsables de l'AMB.

També està sobre la taula de l'AMB la municipalització de la gestió de l'aigua. És un projecte que havia impulsat el govern anterior. Aquest govern ho tirarà endavant?
No. No ho podem tirar endavant perquè és competència de l'AMB. L'AMB ens ha reunit als nou municipis que tenim concessions caducades i ens han fet el plantejament de com volen que es gestioni l'aigua. Ara començaran una sèrie de reunions bilaterals.

Ens han dit que la proposta és a través d'una concessió que es treballarà individualment per donar resposta a aquests municipis. 

Per part del govern anterior ja es va expressar que se sentien lligats de mans perquè no es podia avançar. L'AMB té sobre la taula resoldre aquest tema. Entenem que la competència és seva i ara comencem a treballar. Vam tornar a plantejar la possibilitat d'incorporar-nos a l'empresa mixta, que seria una manera de resoldre aquest problema, però ens han dit que no per qüestions jurídiques.

Per tant, veient com estan les coses, Sant Cugat abandona el projecte de municipalització del servei de gestió de l'aigua?
És que no ens han donat l'opció. 

L'aigua, un bé escàs, ara més que mai que estem en situació de sequera. Quina gestió s'està fent del manteniment de la ciutat amb les restriccions que hi ha?
El missatge que ha de quedar clar és que és una situació molt preocupant. Com administració estem complint el decret de situació d'excepcionalitat. 

Per això no netegem amb aigua ni reguem arbres. Estem tot el que diu el decret que s'ha de fer. 

Aprofitar per demanar ser molt conscients cada vegada que obrim l'aixeta. Estem en una situació molt preocupant. Sant Cugat està complint els límits.

Per poc, estem gairebé al topall.
Sí, però els estem complint. I per complir-los s'està fent un esforç molt gran per part de la ciutadania, de l'Ajuntament i de les empreses. Crec que és una bona notícia. 

Si no plou entrarem en situació d'emergència. 

Ja estem mirant de fer el desplegament de l'abastament a través d'aigua regenerada per poder regar i per a les empreses. 

Què passarà amb les nombroses zones verdes que té el municipi? Si no es reguen, els arbres moren i pot suposar un perill en cas de ventades.
Ho estem treballant. Molts arbres ho estan patint. S'està fent un seguiment. 

Ara hi havia prevista tota una plantació d'arbres i hem hagut de parar-la. Els hem deixat al viver. Els que si s'han plantat són els de les escoles, com a acció per aconseguir ombres. Són arbres de creixement ràpid i tenim aigua que es reaprofita gràcies a la implicació de l'escola. 

També estem treballant en un projecte d'iniciativa ciutadana. Es tracta d'aprofitar l'aigua que surt de l'assecadora o de la dutxa per regar aquells arbres que tenen al davant de casa. Estem mirant d'estructurar-ho d'una manera organitzada. 

Fins ara no s'ha posat cap multa per incompliment d'aquestes limitacions. Amb l'entrada de la fase d'emergència, l'Ajuntament ho té previst?
La competència de l'aigua és de l'AMB, que és qui té la competència sancionadora.

Però hi ha una normativa municipal
Hem tingut dues denúncies per veïns que havien reomplert piscines. Ho estem treballant amb l'AMB per veure com s'ha de fer la tramitació.

L'AMB ja està treballant perquè, si s'entra en emergència, s'ha de poder exercir aquest poder sancionador per part de l'administració competent. 

També vull dir que són 90.000 habitants. Qui no ho fa bé se l'ha de sancionar, però la majoria de gent és conscient de la situació. Igual que les zones verdes de la ciutat no les veiem en el seu millor moment, els jardins particulars tampoc estan en el seu millor moment. Vull posar en valor aquesta complicitat per part de la ciutadania, que majoritàriament compleix bé. 

Nosaltres com a administració hem de vetllar perquè es compleixi bé i donar aquest exemple. 

Al mandat anterior també es va implantar la Zona de Baixes Emissions. Preveuen fer modificacions?
Ho estem revisant. En principi, i ho portàvem al programa electoral, no tenim previst ampliar-ho. Això sí, hi ha una sèrie de càmeres que s'estan col·locant, que venen del mandat anterior, que ara no estan en marxa la majoria, però sí que les volem revisar.Va dins el paquet de revisar tota la mobilitat. 

I ja per acabar. És la regidora en actiu més veterana de l'Ajuntament, amb més de 20 anys com a càrrec electe, 16 d'ells al govern. Com ho viu? Ha canviat molt la política a Sant Cugat en aquests anys?
Ho visc amb moltíssima il·lusió i moltíssima implicació. Tot té les seves etapes, però visc des d'una manera bona, he après també molt a l'oposició. He après que hi ha coses que fèiem bé i que s'han deixat de fer i que coses que ens pensàvem que fèiem bé, les podem fer millor. 

Sant Cugat és un municipi molt gran, és un municipi amb una administració que al meu entendre s'ha burocratitzat molt. Crec que podem aportar, crec que és important posar-se en el lloc del ciutadà. 

Vull trencar una llança a favor dels treballadors públics. L'equip tècnic i administratiu de tot l'Ajuntament treballa per als ciutadans. Em sento molt servidora pública, estic aquí per solucionar. Això també inclou el tracte amb l'oposició. 

Per mi és posar el ciutadà al centre i agrair sempre als treballadors.


Cristina Paraira

La Unió Europea ens indica que cada ciutadà ha de pagar a través d'una taxa pel que genera. Es farà de manera progressiva. En una primera fase es començarà a tancar els contenidors de rebuig i orgànica amb un sistema identificatiu. 



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.