Defensar el català és cosa de tots (petits gestos)


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 3/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tots sabem que existeixen moltes plataformes i entitats que treballen per la supervivència del català en front dels constants atacs de la caverna espanyola per imposar-nos el castellà.

ESCOLTA-HO

Ara bé, seria fer una mal servei a la nostra llengua si nosaltres ens quedéssim immòbils esperant que altres facin la part que també ens pertoca com a ciutadans. Podem col·laborar amb les entitats i plataformes corresponents, és evident, però paral·lelament també podem posar el nostre granet de sorra mitjançant petits gestos com els que us explico a continuació.

Llegir sempre diaris en català; avui n'hi han de tota tendència. Un cop llegit, no tirar-lo a la paperera. És millor deixar-lo al tren, metro, autobús o simplement al bar perquè altres persones en gaudeixin i s'acostumin a la lectura en català.

Comprar llibres, fascicles i contes en català. Cada vegada hi ha més oferta i és necessari donar suport als nostres escriptors, cada vegada més reconeguts i valorats. Això farà que les editorials s'animin a publicar-ne més en la nostra estimada llengua.

Instal·lar en el nostre ordinador programari lliure en català o versions que disposin de la traducció corresponent.

No tenir cap recança ni vergonya en escriure en català. Tenim eines i tot tipus de cursos, tant presencials com on-line, que ens permeten anar perfeccionant la nostra escriptura. A més, si com hem dit abans, ens acostumem a llegir en català, això perfeccionarà encara més la nostra escriptura.

Si no ens representa un major cost o una pèrdua de qualitat comprar, sempre que es pugui, productes etiquetats en català.

Quan anem al cinema, prioritzar la versió en català de la pel·lícula que volem veure.

Treballar dins de les empreses (petites, grans i autònoms) perquè cada vegada hi hagi més documents interns i externs que també estiguin redactats en català.

Aquests són solament uns quants exemples, però estic segur que si hi penseu trobareu en la vostra activitat del dia a dia, o en el vostre entorn, altres petits gestos (contestadors telefònics, targetes de visita, etc.) que podeu aplicar per incrementar l'us de la nostra llengua.

Si us plau, si ets català, exerceix com a tal!

JAUME MASSANÉS és portaveu de uaSC



  • Comparteix:

COMENTARIS

Aleshores, si un no fa tot el que vostè ha dit en aquest article, no es bon català? Per exemple: si vull ser bon català, no puc llegir "El Quijote" o he de llegir la seva traducció al català. És això? No li sembla molt fort? Com és un tema que m'agrada, he escrit una reflexió més detallada al meu blog (leoyvivo.wordpress.com), però no m'espero que el senyor Massanés la llegeixi, perqué està en castellà.

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 3/mar/12


Senyor Carreras em té preocupat, de veritat, perquè veig que té algun problema de lectura o comprensió o potser és que no domini el català. Quan he parlat de ser més o menys català? No manipuli si us plau. En el tema de si llegiré o no la seva bloc dir-li que només llegeixo allò que em sembla interessant i sobretot constructiu. Jo seguirà defensant la meva llengua (ningú aconseguirà imposar-me una altra), vostè seguirà criticanme i jo no li penso contestar més. Li ha quedat clar ?

Jaume Massanés i Papell. Enviat el 3/mar/12


Demano disculpes si hi ha alguna cosa de tot el que he dit que li ha provocat algun tipus de malestar. No era la meva intenció manipular, i molt menys ofendre... Si la causa de que s'ofengui és que penso diferent de vostè i ho manifesto, em sap greu, però no hi puc fer res. I no es preocupi, que si vostè no em vol respondre, no m'enfadaré pas. I si no vol que comenti els seus articles només cal que ho digui, i jo deixaré de llegir-los, i així quedem en pau.

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 4/mar/12


Sr Carreras. Sap jo sí he donat un cop d'ull al seu blog. Ep maco sí que ho és, ara si parlem del contingut li vull comentar. Llegint alguns dels seus comentaris l'olor de ranci ofega. El pretés bonisme que s'hi destil.la només amaga el seu veritable taranna. Barreja conceptes, idees amb l'única finalitat de justificar la seva forma de pensar. Sap que totes les formes de pensar són bones, fins i tot em permet que li digui que aquelles que defensen llibertats, sentiments potser ho són una mica més. Per acabar només em prenc la llibertat de recomanar-li una mica més respecte, sensibilitat i sobre tot de ment oberta. Si l'he ofés am algun comentari li demano disculpes però és que gent com vosté em fa bullir la sang...

vicenç valls i mercadé. Enviat el 4/mar/12


Moltes gràcies senyor Valls, per la seva visita al meu blog, i no es preocupi que per que m'ofengui fa falta bastant més que dir que no li agraden les meves opinions. L'única cosa que li demanaria és que em posés algún exemple concret de les ocasions en que he parlat sense respecte, sense sensibilitat, o contra la llibertat de ningú. Més que res, per qué així podré valorar si m'haig de corregir. moltes gràcies.

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 4/mar/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.