Grifols continua amb fortes pèrdues a la borsa amb les accions per sota dels 10 euros

La farmacèutica encadena dies negres després de l’informe de Gotham


  • Comparteix:

Exterior de la seu de Grifols a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Exterior de la seu de Grifols a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La farmacèutica Grifols ha registrat pèrdues al voltant del 10% en el tancament borsari d'aquest divendres i continua en números vermells. La multinacional va tancar dijous amb una caiguda del 16,17% després de la conferència telefònica amb els inversors, que no va aconseguir calmar els mercats. L'acció va caure al final de la sessió per sota dels 10 euros, tal com es manté aquest matí, i amb valors propers als 8,1 que va registrar amb l'aparició de l'informe de Gotham. Tot i que l'avís de la farmacèutica que prendria accions legals contra Gotham li va donar un breu respir a borsa, la desconfiança segueix i ja ha perdut més d'un 45% des de l'esclat de l'escàndol.

De fet, les acusacions de Gotham han continuat després del seu primer informe. Dijous, el fons baixista va fer una piulada on es preguntava si els "bancs i creditors de Grifols saben que tant Grífols com Scranton consoliden totalment Haema i BPC en els seus resultats financers".

Les accions de l'empresa catalana han passat de valdre 14 euros a situar-se per sota dels 10. Grifols va remuntar a la borsa dimecres després d'anunciar que emprendria mesures legals contra Gotham, amb guanys al voltant d'un 12%, després de descensos de fins a un 40% quan Gotham City va denunciar que va falsejar els seus comptes per amagar el deute.

El CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, en la compareixença amb inversors, van negar "categòricament" les acusacions del fons i va rebutjar que Scranton fons una 'family office' per "manipular" el deute de l'empresa. Glanzamann va detallar que hi havia "col·laboracions específiques" amb el lloguer de la seu a Sant Cugat del Vallès i l'operació de Haema i BPC el 2018.

En aquest sentit, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha requerit informació a la companyia, que ha de lliurar en el termini de 10 dies. El CEO de la firma d'hemoderivats va garantir que s'entregaria en breu.

La plantilla de Grifols reclama més explicacions per calmar els mercats i tem "noves retallades"

La plantilla de Grifols ha reclamat més explicacions per calmar els mercats, després de la compareixença amb els inversors per les acusacions de Gotham de falsejar els comptes, i tem "noves retallades". Així ho ha indicat aquest divendres a l'ACN la secretària general de la Secció Sindicat Interempreses de CCOO del Grup Grifols, Anabel Pimentel, que ha assenyalat que hi ha inquietud entre els treballadors perquè "l'afectació a la borsa tingui una conseqüència a l'activitat industrial amb noves retallades sobre projectes". Pimentel ha demanat "una nova reunió d'urgència" amb l'empresa, perquè la trobada amb el personal d'aquest dimecres a la tarda i la conferència amb els inversors d'aquest dijous "no ha aconseguit apaivagar la situació".

La secretària general ha explicat que en aquesta última convocatòria amb la multinacional "no van donar gaire informació" i no va haver-hi una persona del departament de finances. A la vegada, ha recordat que era abans de la cita amb els inversors. Per això, el sindicat majoritari a la firma d'hemoderivats -té el 70% de representació- ha insistit en una nova reunió.

Pimentel ha dit que en la conferència telefònica amb els inversors esperava "molt més" de les justificacions de l'empresa per rebatre les acusacions de Gotham. En aquest sentit, ha dit que si es disposa de la documentació cal posar-la "damunt la taula" i, d'aquesta manera, donar un missatge "tranquil·litzador per recuperar la confiança".

La multinacional, segons ha precisat CCOO, disposa d'unes 3.000 persones treballant a Catalunya, entre la seu de Sant Cugat del Vallès i els centres de Parets del Vallès, on es troba el gruix de la plantilla.

Grifols va anunciar un pla de retallades d'àmbit mundial el febrer de 2023 que es va acabar traduint en l'aplicació d'un ERO a la seva activitat a Catalunya. El març del mateix any, l'empresa i la plantilla van acordar la sortida de 51 persones, rebaixant gairebé a la meitat la norantena proposada per la multinacional inicialment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.