Miriam Frank relata en un llibre la història del segle XX


  • Comparteix:

Miriam Frank va viure a la Floresta durant els primers anys de la seva vida per després emprendre un viatge per arreu del planeta com a exiliada primer i com a viatgera després. Metge i traductora, al llibre recentment publicat 'My innocent absence. Tales from a nomadic life' ('La meva absència innocent. Històries d'una vida nòmada', en català) repassa les seves peripècies vitals i aboca les reflexions de tota una vida. Ara, prepara el segon volum de les seves memòries i per això ha tornat a la Floresta per recuperar sensacions i imatges que l'ajudin en el seu treball.

Miriam Frank va néixer a Barcelona el 1936, quatre mesos abans del cop feixista de Franco. Filla d'intel·lectuals antifeixistes, passaria els primers anys de la seva vida fugint de l'avanç del feixisme europeu. El 1938 creuava la frontera amb els pares i s'instal·lava a Cotlliure d'on també va haver de fugir del nazisme i la instauració del règim del general Vichy. Després de passar per Casablanca, s'embarca cap a Mèxic on estudiarà fins als 11 anys. Aleshores viatjarà cap a Nova Zelanda on cursarà els estudis de medicina per acabar especialitzant-se en anestèsia.

La seva vida continua per molts països i professions, fins que s'instal·la definitivament a Londres, on viu actualment, i decideix escriure les seves memòries, publicades al 2010. Frank reviu aquesta trajectòria a 'My innocent absence. Tales from a nomadic life'. Precisament, aquest treball compta amb fotografies que la seva mare va fer i guardar i que formen part de l'exposició 'El Casino. Cultura i florestans' que es pot visitar al Centre Cívic del districte.

En una entrevista a Cugat.cat, Miriam Frank ha explicat que els seu record és fruit d'aquestes imatges i que, per a ella, la Floresta sempre té un significat especial.

Miriam Frank

Vivíem al carrer del Dipòsit. Els meus records venen de les fotografies de l'època. Per mi la Floresta sempre ha estat un nom màgic. És el meu origen.


L'autora ha sobreviscut al franquisme i al nazisme i acumula un pou d'experiències. Això és el que reflecteixen els seus textos: una història de lluita que vol ser un crit d'esperança i de motivació per a les noves generacions. Amb aquesta perspectiva, veu l'actual crisi econòmica, social i de valors com una oportunitat per començar de nou. Això sí, avisa que cal lluitar.

Miriam Frank

La nostra generació va sobreviure episodis molt durs, però alguns s'hi van quedar i això no s'ha d'oblidar. De la situació actual crec que pot sortir una cosa nova i millor.


Actualment, Miriam Frank està treballant en la segona entrega de les memòries a les quals vol donar un sentit més històric. Per això ara investiga en més profunditat els moments històrics que ha viscut i recopila dades i material gràfic que l'ajudin en el seu objectiu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.