Catalunya supera els 16.000 milions d'euros de frau fiscal i Defensa oculta la meitat de la despesa militar


  • Comparteix:

L'Auditori de la Casa de Cultura ha acollit a més de 150 persones

L'Auditori de la Casa de Cultura ha acollit a més de 150 persones

El frau fiscal a Catalunya, xifrat en 16.000 milions d'euros, supera sis vegades les retallades fetes pel govern de la Generalitat a l'inici de la legislatura. Amb aquesta dada contundent ha engegat la xerrada sobre 'Frau fiscal, despesa militar i retallades', que ha organitzat la CUP aquest dimecres a la Casa de Cultura, de la mà del periodista de La Directa, David Fernàndez, i l'economista santcugatenc i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres. Sota la consigna que 'els qui ens governen són delinqüents', Oliveres ha assegurat també que l'Estat espanyol amaga gairebé la meitat de la seva despesa militar en altres ministeris.

'Estem governats per delinqüents'. Aquesta és la frase que més ha ressonat entre les parets de l'Auditori de la Casa de Cultura, durant la xerrada.

Segons ha explicat el periodista David Fernàndez, sota 'el discurs únic imperant i neoliberalista de no hi ha alternativa', la societat actual està assumint les retallades que apliquen els diferents governs sense cap més rèplica. En aquest sentit, Fernàndez ha subratllat que sí que hi ha circulació de capital al país, però aquest no s'utilitza per protegir la societat en moments de crisi, sinó per fer rescats bancaris, entre d'altres coses.

El periodista ha xifrat en 75.000 milions d'euros els beneficis de la banca espanyola durant els quatre anys de crisi econòmica i ha lamentat que, en aquest temps, els rescats bancaris a àmbit mundial multipliquin 92 vegades els diners necessaris per eradicar la fam al món. Pel que fa al frau fiscal a Catalunya ha assegurat que actualment està al voltant dels 16.000 milions d'euros.

David Fernàndez

En el cas de l'Estat espanyol quintuplica les retallades de Zapatero de 2009 i en el cas català supera sis vegades les retallades inicials del govern de Mas.


Un dels personatges amb què el periodista del setmanari 'La Directa' ha exemplificat el frau fiscal a Catalunya és el pare de l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, que durant més de 24 anys, assegura, ha mantingut dos comptes opacs a Liechtenstein i Suïssa amb gairebé dos milions d'euros. Segons Fernàndez, el president del govern, a més, n'era beneficiari d'aquestes mentre assumia el càrrec de conseller d'Economia i Finances.

L'economista santcugatenc Arcadi Oliveres ha ratificat aquestes informacions i, a més, ha assegurat que la retallada de la depesa militar seria una altra via per solucionar la crisi en què està submergit el país. Així, ha assegurat que l'Estat espanyol destina cada any 17.500 milions d'euros a aquesta activitat i no 8.000 milions com declara l'executiu espanyol.

Arcadi Oliveres

Si mirem el pressupost de l'Estat espanyol, la despesa consignada és de 8.000 milions d'euros. L'OTAN va denunciar el govern espanyol per amagar despesa militar en altres ministeris.


Un exemple clar és la construcció d'un avió de combat en què, des de fa més de 19 anys està treballant l'Estat espanyol, juntament amb Alemanya, el Regne Unit i Itàlia per lluitar contra la ja dissolta URSS. Oliveres ha destacat que retirant la participació espanyola d'aquesta construcció s'haguessin pogut apujar les pensions l'any passat. A més, ha destacat que el ministeri de Defensa espanyol duplica cada any el seu pressupost inicial.

A la xerrada s'ha lamentat la poca difusió que es fa d'aquestes dades i ho han atribuït a la lògica dominant instaurada, que considera que 'una crisi creada pels de dalt, l'han de pagar els de baix'. En aquest sentit, el periodista David Fernàndez ha demanat que es torni al poble 'allò que ens han robat'.

L'acte ha comptat amb la presència de més de 150 persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.