Habitatge públic a la Floresta? I tant!


  • Comparteix:

xavier.boix

Xavier Boix


Publicat: el 23/mai/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al ple d'aquesta setmana van atansar-se una bona colla de veïns i veïnes del barri de la Floresta per tal de fer una crida a favor de la preservació d'un espai que s'hauria de preservar davant l'amenaça d'una nova queixalada, amb la voracitat habitual que la nostra ciutat tenia com a costum quan els gossos es lligaven amb llonganisses. Una queixalada a un extraordinari mirador a l'avinguda Verge de Montserrat de la Floresta que ara és patrimoni de tothom i que el govern de CiU vol 'privatitzar' per uns pocs privilegiats.

Nosaltres, la gent d'ICV, no hi estem d'acord. Per això hem donat suport i estem participant amb la gent de la Floresta amb les primeres passes d'aquest moviment de denúncia i sense cap dubte participarem en les passes següents d'acció propositiva, reivindicativa, institucional i, si cal, de resistència. Però permeteu-me que faci un petit exercici de memòria col·lectiva perquè com deia ahir l'alcaldessa Mercè Conesa en la celebració del vintè aniversari del Grup d'Estudis Locals, 'cal saber el que ha passat a la nostra ciutat per saber on som, per què i cap a on anem'.

L'any 2002 va començar un camí tortuós per tal de modificar el Pla General Metropolità de la Floresta. Ho promovia l'equip de govern encapçalat per Lluis Recoder -amb en Jan Carbó i Lluis Hosta a Urbanisme-. Els objectius més importants: les cases (un centenar) que estaven 'fora d'ordenació', o sigui en un llimbs jurídic, s'havien de normalitzar en la mesura del possible, s'havia de 'normalitzar' els carrers -alinear- per poder-los després urbanitzar i donar al barri certa estructura urbana per promoure un centre que facilités la vida dels veïns i veïnes. Abans el consell de districte havia treballat un molt bon document de forma molt participada per tothom, anomenat Pla Director de la Floresta que marcava les necessitats en àmbits com la mobilitat, la preservació del territori, l'habitatge públic, la centralitat comercial, els connectors ecològics,...

D'aquest document en va sortir un acord polític-veïnal que després l'equip convergent se'l va passar pel 'pont del diari'. A ICV, com d'altres, vam proposar aprofitar aquest expedient urbanístic per salvar Can Busquets -però aquest tema l'explicaré un altre dia-. Doncs be, cinc anys després i moltes lluites polítiques i veïnals més, i ja amb la Mercè Conesa al capdavant d'urbanisme, es va portar l'expedient al ple amb un acord polític, en el que no s'incloïa Can Busquets però s'aprovava la Modificació del PGM de la Floresta. Sense cap dubte tenia aspectes positius, i tant! Però també de negatius: problemes de mobilitat, manca de dades concretes de creixement d'habitatges, construcció d'habitatges plurifamiliars privats o nou tram de l'avinguda Verge de Montserrat per a la promoció d'un Pla d'Actuació Urbanístic que ara comporta la construcció d'aquesta promoció de pisos que vol fer Promusa al barri, entre d'altres qüestions. Aquestes qüestions eren les al·legacions que va presentar el nostre grup municipal i que no es van acceptar ni per part de CiU ni per part dels grups que van votar a favor que van ser tota la resta del consistori.

Una altra part de la història: saltem al gener del 2013. Consell d'administració de Promusa. Per primera vegada a la història -em sembla- empat tècnic contra els objectius de l'empresa municipal perquè els que representem l'oposició i les associacions de veïns i veïnes votem en contra de la gestió feta el 2012 i de la proposta que només es prevegi fer habitatge públic de venda a la ciutat en aquest any. La proposta tira endavant amb el vot de qualitat del president Josep Romero. Hi ha dos acords més: aprovar el 'plec per la licitació de les obres dels 75 pisos de Promusa a la Floresta' i 'convocatòria per l'adjudicació de 75 habitatges de venda', que servirà per altres habitatges de venda del 2013. En aquests dos punts, ICV vam votar en contra i CiU a favor, però no hi va haver empat.

En primer lloc, vull dir ben alt i ben clar que per aturar aquest desastre cal el màxim d'unitat d'acció política i social, però cal també tenir les coses clares, saber d'on venim, què podem o què no podem fer. ICV vol habitatge públic a la Floresta, com ho vol a tota la ciutat, però primer comencem pel que hi ha buit, després promovem habitatge de lloguer en aquells solars públics del mateix barri, fruit d'aquest mateix planejament que he explicat -i no del solar en qüestió- prioritzant la seva construcció amb fórmules imaginatives, que n'hi ha tot i no ser fàcils. Però aquest tema no ha caigut del cel com podeu veure, hi ha qui ha treballat molt i molt durament, fins i tot patint amenaces i insults públicament, per aturar els maltractaments al barri deixant-hi hores i hores de forma voluntària i ho seguiran fent perquè estimem el seu barri i no volem que perdi la seva autenticitat.

XAVIER BOIX és copresident d'ICV a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.