Pérez, que coneix en primera persona els efectes del cànnabis sobre el dolor neuropàtic crònic, calcula que la xarxa de gabinets nacionals de cànnabis medicinal atén ja a més de 2.000 pacients. Però aquests no són els únics que la consumeixen amb finalitats terapèutiques, ja que també hi ha tot un conjunt de persones que s'automediquen. Aquest segon grup poden arribar a ser diversos milers més, assegura.
El desig de l'observatori és informar a pacients i metges i arribar a convèncer a les institucions que convé donar una forta empenta a la recerca i la regulació de la marihuana amb finalitats terapèutiques. El model de regulació al qual aspiren és el de l'autocultiu, complementat per a un sistema de llicències per a cultius controlats que garanteixin la seguretat del producte per ser distribuït en dispensaris.
A Espanya la marihuana és una droga il·legal. Països amb polítiques antidroga extremadament dures com EUA tenen fins a 25 estats en els quals s'ha aprovat el seu consum per a ús medicinal i d'altres lúdics. A Canadà ja es recepta. A l'Uruguai es farà aviat. Israel tracta les crisis posttraumàtiques i a l'Argentina s'acaba de legalitzar l'ús terapèutic aquest mes de març.
Aquí existeixen diversos problemes que ens fan anar massa lents i que impedeixen avançar en l'experimentació amb compostos cannàbics en pacients. Manca l'obertura de ment necessària perquè es puguin fer estudis clínics a llarg termini que demostrin els efectes de la planta.
Fins que no arribi aquest moment seria lògic permetre que els pacients tinguin informació detallada del cànnabis i que puguin tenir accés al mateix sense amagar-se i amb una supervisió mèdica per optimitzar l'eficàcia terapèutica. Per als investigadors, el cànnabis no és la panacea, però sí que s'ha demostrat que posseeix propietats terapèutiques per al tractament simptomàtic d'algunes malalties. Per això és que es reclama finançament i suport institucional per impulsar la recerca en l'àmbit clínic. En aquest sentit molts partits polítics ja inclouen en els seus programes propostes sobre el cànnabis i aquest mateix any ja s'han iniciat diverses iniciatives (PNL sobre l'ús medicinal dels productes derivats del cànnabis que es va debatre aquesta setmana per exemple i que ha conclòs crear una subcomissió especial per tractar el tema).
Mentrestant hi ha desenes de mares que donen oli de marihuana en gotes als seus fills per mitigar les seves convulsions epilèptiques, pacients de Khron o amb dolor neuropàtic, càncer o esclerosi, en els quals s'ha demostrat efectiu el cànnabis per a la seva salut, que viuen amagant-se perquè s'arrisquen al fet que els llevin la custòdia dels seus fills o a perdre el seu treball.
Molts experts creuen que la sanitat pública estalviaria molts diners en medicaments molt més nocius i addictius com la morfina i no s'expliquen com encara no s'estan fent passos clars en la recerca mèdica de la marihuana.
Respecte a la marihuana molts malalts només tenen paraules d'agraïment. A molts els ha atorgat la capacitat de viure relaxats i sense dolor. Els socialistes opinem que és necessari sens dubte pensar més en les persones que sofreixen i deixar de costat els prejudicis si volem avançar cap a una societat millor.
ALEXIS GARRIDO és membre del PSC
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.